Tuftaus

Tuftaaminen on nukitustekniikka, jossa lanka painetaan kankaan läpi luoden erinlaisia struktuureja. Englanniksi tuftausta kutsutaan "punch needle" tekniikaksi.  

Tuftaamalla voidaan tehdä monenlaisia tuotteita, vain mielikuvitus on rajana. Huonekaluissa tuftatuilla istuinpehmusteilla ja verhoilupinnoilla saadaan tehtyä täysin uniikkeja kokonaisuuksia.Tässä lyhyet esittelyt tekniikoista, joita itse käytän tuftaustöissäni.


TUFTAUSKYNÄT


 
Käsin käytettävät tuftauskynät ovat helppo tapa aloittaa tuftaus harrastus. Kynään pujotetaan kulkemaan lanka. Langalla tehdään pohjakankaaseen lankalenkkejä, painamalla kynä pystysuorassa kehikkoon pingotetun kankaan läpi.
Tuftauskyniä löytyy eripaksuisille langoille ja eripituisille lenkeille.
Pohjakankaan valinnalla on myös väliä. Käytettävän langan paksuuden täytyy sopia kankaan tiheyteen siten, että lankalenkki pysyy paikoillaan olematta liian tiukka tai löysä. Pohjakangas pidetään pingoitettuna tiukalle kehikkoon koko työskentelyn ajan. 

TUFTAUSKONEET


Tuftauskoneet ovat yleistyneet viime vuosina myös harrastajien keskuudessa. Koneita löytyy useita erilaisia. Koneissa langan tyyleistä puhutaan "loop pile" tai "cut pile" termeillä. Loop pile tarkoittaa siis lenkkiä tekevää konetta ja  cut pile taas langan katkaisevaa konetta.  Eri langan pituuksille on myös omat koneensa. Markkinoilla on myös yhdistelmäkoneita, mutta niiden säätämisessä on oma oppinsa. Itse käytän tällä hetkellä yhdistelmäkonetta.